ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Ο διάδρομος αντιβαρύτητας AlterG δημιουργεί μια ισχυρή ανυψωτική δύναμη χρησιμοποιώντας τεχνολογία της NASA γνωστή ως «προηγμένη διαφορική πίεση αέρα» (Advanced Differential Air Pressure).

Ο χρήστης φορά ένα σορτσάκι από νεοπρένιο και «σφραγίζεται» γύρω από τη μέση του μέσα σε αεροστεγή θάλαμο ρυθμιζόμενης πίεσης. Τέσσερα ηλεκτρονικά συστήματα ζύγισης καθορίζουν διαρκώς την απαιτούμενη ανύψωση που χρειάζεται για την επιθυμητή αποφόρτιση. Μεταβάλλοντας την πίεση του θαλάμου, σε πραγματικό χρόνο, ο ασκούμενος μπορεί να μειώσει το βάρος του μέχρι και 80% σε βήματα του 1% πατώντας απλά ένα κουμπί μειώνοντας έτσι τις αντιδραστικές δυνάμεις του εδάφους (ground reaction forces).

Μελέτες ηλεκτρομυογραφικής δραστηριότητας δείχνουν ότι ενώ η ένταση της μυικής δραστηριότητας (όπως είναι αναμενόμενο σε όλα τα συστήματα αποφόρτισης) είναι μειωμένη, το μοτίβο επάνδρωσης (recruitment pattern) των μυικών ομάδων μιμείται με ακρίβεια την ελεύθερη βάδιση.

Σαν αποτέλεσμα έχουμε προστασία των αρθρώσεων αλλά και φυσιολογική μυική δραστηριότητα που αποτελεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του διαδρόμου σε σχέση με τις άλλες τεχνικές αποφόρτισης όπως η βάδιση σε πισίνα ή η χρήση υδραυλικού συστήματος με λουριά.

Η εταιρία AlterG έλαβε το Βραβείο Αριστείας Ιατρικού Σχεδιασμού 2010 (Medical Design Excellence Award) από την UBΜ για την καινοτόμο σχεδίαση του διαδρόμου αντιβαρύτητας.

Δείτε πως λειτουργεί: